Blog


Baby Boom!

Kim + Baby

Baby-BOOM!

 De oplettende kijker had het allang in de smiezen: we werken in een vruchtbaar bedrijf. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan opvolging.

Even wat cijfers: ons team bestaat uit 28(!) man of eigenlijk man en vrouw. De mannen zijn in de minderheid: 60% procent bestaat uit vrouw. Waarvan 20% procent dus in blijde verwachting is en het kwam regelmatig voor dat we een 100% bezwangerde bezetting op het terras hadden staan.  Dat heeft vele voordelen, je weet van elkaar wanneer je energie daalt en je een enorme hoeveelheid bananen naar binnen moet werken en dat hoef je ook niet uit te leggen. De gasten doen echt heel lief tegen je. Je krijgt meer fooi (voor de kinderwagen) en onze streepjesshirts staan best leuk met een buikje erin.

 Nadelen zijn er ook, dat kun je beter aan de heren uit de keuken vragen… En het is ook wel een beetje krap achter ons kleine barretje. We merken ook dat we een meer en meer zwangervriendelijk restaurant worden. Waar je vaak nog afgescheept wordt met: ”Wilt u dan jus d’orange bij uw eten?”, beginnen we een aardig assortiment met lekkere alcoholvrije drankjes op te bouwen en we hebben zelfs alcoholvrije sekt! De broodjes zijn bij ons niet alleen belegd met carpaccio en gerookte zalm (vacuüm). We kunnen ook goed adviseren waar je veel foliumzuur uit kunt halen. Buiten dat weten we natuurlijk ook dat als het dan allemaal achter de rug is we als eerste Steak Tartare en Gin-Tonic naar binnen willen werken.

 Inmiddels is de eerste al met verlof en verwachten we rond begin september een nieuwe Spaarnebaby. ik weet al een mooi kraamkado: een Cote de Boeuf en een fles houtgerijpte Tempranillo: Gavilan, Ribera del Duero.

We zijn druk!

Hi Allemaal!

Zoals je gezien hebt zijn we er even niet.. Op 28 februari zijn we weer open hoor! Met een nieuw kaart, nieuwe koffiemachine, verse geschilderde bar en een mooie collectie bieren! Kortom klaar voor de zomer..
Maar voordat het zover is.. Eerst nog even dit proeven!  Tot snel!FullSizeRender

Feest! Tweede in de Misset Terras Top 100!

foto

Het Jury Rapport van Misset Terras Top 100!

Gister werden we 2e in de terras top 100 van 2014! Hier het te gekke jury rapport! Terras top 100 2014

Kaarten voor de wijnspijswandeling 2014! Verkoop is gestart. OP=OP!

De WijnSpijsWandeling vindt dit jaar plaats op zondag 07 september 2014. Naast Spaarne doen ook onze collega’s ook weer mee! Een rijtje waar we graag tussen staan:

Metzo, La Forca, Zuidam, Fris, Specktakel, Brick & Toujours! Koop je kaarten hier!

WijnSpijs

Ik ben boos!

Maar weinig van u schijnen te weten waarom je een wijn zou moeten proeven. Er wordt nogal lacherig over gedaan: “Hahaha. Deze heeft een schroefdop hoor.”

En als bij toverslag ben ík degene die er niks van snapt. Nou ben ik de beroerdste niet. Ik doe wel alsof ik de imbeciele serveerster ben. Prrrima!
Tot zover mijn frustraties. Nu een informatief stukje over waarom en hoe u wijn moet proeven. Oók die met schroefdop.

Na het bestellen van de door u geselecteerde alcoholische versnapering komt de wijnkelner/sommelier bij u aan tafel. Hij/zij showt u de fles alsof het de pasgeboren kroonprins is. “Leuk”, denkt u. En nu?

Wel! Het is nu de bedoeling dat u (Ja, u!) de fles controleert. Ga alstublieft niet eindeloos deze taak afschuiven op uw disgenoten. Die op hun beurt, ook proberen deze ongecompliceerde proefsessie tot een eeuwig durend drama te maken. Dat vinden wij obers en oberinnen NIET leuk.

1. Is het de wijn die u besteld heeft?

Nu denkt u misschien: “Ja duh! Je kunt er toch wel vanuit gaan dat de kelner de juiste fles pakt.” Uiteraard kunnen wij dat. Geen probleem. Doen we. Als u er dan voor zorgt dat u het verschil weet tussen rood en wit. Dan zijn we er al bijna.
Vorige week heb ik nog een fles Vermentino, een donkere fles dat wel, opengemaakt, nadat ene meneer de fles ‘inspecteerde’. Deze meneer, kwam er, nadat ik een proefslok had ingeschonken, achter dat hij een witte wijn had besteld. Quelle surprise.

2. Is het de juiste jaargang?

Zit u net lekker weg te dromen in de stralende blauwe ogen van die prachtige man/vrouw tegenover u. Dan is het makkelijk om die vier kleine cijfertjes over het hoofd te zien.

Niet dat ik hier ga beweren dat er collega’s zijn die bewust misbruik maken van dit Onbewaakte Moment. Ik zou niet durven. Het zou natuurlijk verschrikkelijk onethisch zijn om stiekempjes te proberen u een slechte of oude jaargang door uw verfijnde huig te douwen.

3. Voel even aan de fles. Is de temperatuur juist?

Wijn op de verkeerde temperatuur, is als een wintersport zonder sneeuw. Jammer. Kort door de bocht: u kunt ervan uit gaan dat witte wijn op de juiste temperatuur is. Rode wijn hoort echt een paar graden kouder te zijn dan kamertemperatuur. Geloof me. Daar wordt u blij van. Vraag gerust om een koeler.

4. Alle bovenstaande afgevinkt? Daar gaat u dan. U krijgt een proefslok ingeschonken.

Proef die! En check op fouten. Oók als de wijn een schroefdop heeft! En juist als u al een fles van dezelfde wijn op heeft. “Die hadden we net toch ook?” en “Die hebben we al geproefd, hoor!” zijn nu, zo ongeveer de domste dingen die u kunt zeggen. Elke fles kán defecten hebben. En je proeft nou eenmaal niet om te kijken of je de wijn lekker vindt, maar juist om te controleren op onvolmaaktheden. Vindt u bovenstaande doodeng, of veel teveel gedoe? Een tip: Vraag de ober de wijn te proeven. Reuze chique!

En sorry dat ik zo boos was.. Het gaat alweer wat beter.

Spaarne66 getipt door Jan!

Schermafbeelding 2014-02-27 om 16.27.49

Wine PRO: Menno Post

Dat Laura voor Wijnspijs.nl schrijft wisten jullie vast al.
In deze nieuwe serie interviewt ze de beste en bekendste wijn professionals van Nederland. Menno Post is als eerste aan de beurt!

Gisteren heeft hij te horen gekregen dat hij de twee sterren van De Bokkedoorns heeft weten te behouden. Oftewel: van 0 naar 2 Michelin sterren. Ooit deden ze samen een wijncursus. Nu, een paar jaar later, wil Lau weten hoe hij denkt over wijn, spijs en het immer interessante spanningsveld hiertussen.

Naam: Menno Post

Leeftijd: 36

Woonplaats: Haarlem

Werk: Chefkok De Bokkedoorns

Sociale status: Samenwonend

Menno Post werkt sinds 1 januari 2013 als chefkok bij tweesterrenzaak De Bokkedoorns in Overveen. Daarvoor werkte hij 13 jaar als de rechterhand van Ron Blaauw**.

Welke wijn drink je zelf het liefst?

Ik drink graag fris wit en ook “gekoeld- jong-rood”. Dat komt omdat ik meestal wijn drink zonder daarbij te eten. Na mijn werk dus. Het is vaak Elzas, Riesling en Grüner Veltliner. Houtgerijpte Chardonnay en zwaar rood drink ik soms, maar juist dan alléén bij eten. Anders val ik in slaap.

Waar heb jij je wijnkennis opgedaan?

Tijdens de koksopleiding! Ik vond het onderdeel wijnleer wel een heel lastig vak. Mijn focus lag op het koken. Ik ben dan ook twee keer gezakt op wijnleer. Nu ik met meneer Bruins (*) werk, merk ik dat mijn kennis in deze 10 maanden al tenminste verviervoudigt is. Na het diner krijg ik elke dag een mooie wijn van hem. Altijd een andere wijn en altijd mét een mooi verhaal. Dan sla je het ineens wél op.

Read more »

Zelfstandig werkend kok gezocht!

1003375_705374682813214_705043243_n

Per 31 januari 2014 zijn wij (een jong en enthousiast team) op zoek naar jou (zelfstandig werkend kok) voor minimaal 20 uur in de week. Ook hebben we nog steeds plek voor afwassers M/V!

Wij zoeken:

  • -een harde en enthousiaste werker
  • -vanaf 17  jaar oud
  • -ervaring en opleiding is een pre!

Mail je cv en sollicitatiebrief naar Remco!

Marketing

08-07-2013-11-27-05-1024x488

Deze meneer bepaalt welke wijn wij drinken!

Francois-Millo-150x150Dit is Francois Millo. General Director van CIVP. Conseil Interprofessionnel  des Vins de Provence.  Lieve mensen daar. Die eigenlijk ook maar gewoon hun werk doen.

En dat is onze eigen schuld.

Eigenlijk zijn alle wijnkaarten in Nederland hetzelfde. De een wat kleiner dan de ander. Maar u vraagt en wij draaien. Het is tenslotte (nog wel) crisis in restaurantland. En wat vraagt u zoal? Rood uit Bordeaux en Bourgogne, Italië en Australië. Wit komt ook uit Frankrijk, misschien Duits of Oostenrijks. En rosé? Die komt uit de Provence. Bien sûr!

Voordat hier de hel die wij herfst noemen losbarstte, ben ik nog even naar de Provence geweest. ‘Om rosé te drinken’ hoor ik u denken. Wel.. dat klopt!

Aan roze wijn geen gebrek. Maar de grote verrassingen en helden van deze roadtrip waren niet de roses. Nope.. Mijn gedachten dwalen nog steeds af. Het is niet zo dat ik al dagen niet kan eten, maar de witte en vooral de rode wijnen van de Provence zitten in mijn hoofd. Ze zijn prachtig, gelaagd en zuiver. Allemaal. Zou ik verliefd zijn?

Read more »

Brad Pitt

Het is een pareltje onder de blauwe druiven. Alleen de verpakking is al soepeler dan de ordinaire wijnfles. Hij is elegant en verfijnd. Houdt het hoofd graag koel en dat op een kalk-rijke bodem. Hij is als Brad Pitt. Jong al heel lekker, fris en met inhoud.

images-1

Deze Brad kan uitzonderlijk goed rijpen op de fles. Waar hij na enkele hunkerende jaren nog steeds heel lekker is. Hij krijgt meer diepgang en lagen. Je blijft eraan ruiken. Dan hebben we meteen duidelijk waarom deze rode ridder een echte vrouwenwijn is. Fruitig, rond maar met genoeg Pit(t) en frisheid. Soms diep en vol ervaring dan weer verrassend schoon, stoer, jong en sexy.

Dus dames, op naar de betere wijnwinkel en haal je eigen Brad in huis. Omdat hij soms ook over straat wil, gebruikt deze elegante prins op het lichtvoetige witte paard verscheidene synoniemen. Je komt hem ook tegen onder de naam Auvernat Noir, Pinot Tinto, Klevner, Okrugla Ranka (Onze mister Pitt als Oostblokgangster met 5 o’clock shadow, verschijnt direct in mijn hoofd, maar laat je eigen fantasie ook gerust zijn gang gaan). Hij heeft nog zo’n 200 andere koosnaampjes, er zit vast iets bij waarvan jouw vlinders op hol slaan.

 

 

Read more »

Decanteren kun je leren.

Rode wijn die prematuur is geopend is vaak stroef. Je hele mond trekt samen. Dat zijn de tannines. Die zijn er nog niet klaar voor. Door de gootsteen gooien is ook weer zo van voor de crisis. Dus wat te doen? Hieronder een kleine cursus.

Read more »

It’ s a Dirty Job.

Jij zult wijn waarschijnlijk associëren met ontspanning en plezier. Ik ook. Maar niet altijd. Op mijn werk ben ik namelijk degene die de wijnkaart maakt. In de kroeg vraagt men mij of je hier wijn kunt drinken. Ik krijg sms’jes met foto’s van wijnetiketten van bekenden die in de supermarkt staan. In restaurants bepaal ik of we Shiraz of Syrah drinken.  Heel soms ben ik gewoon een beetje ‘Wijn Zat’. ‘Wijn Moe’. Hoe je het ook wil noemen. Maar ik vond die eerste wel een mooie woordspelling. Read more »

L’Épicerie Fine

TV5MONDE , elke woensdag 22.30
(Nederlands ondertiteld, Frans gesproken)
De afleveringen zijn fijn verdeelt in hapklare brokken van 26 minuten zodat je tussendoor wat lekkere hapjes kunt maken, want honger krijg je gegarandeerd! En waar andere tv-chefs(op bijvoorbeeld 24 kitchen) je toespreken alsof je 6 bent, zelf niet echt kunnen koken, in de camera spugen, of eruit zien als een uitgeputte konijn in de kop/cameralampen (of alle bovenstaande). ben je bij deze meester-kok in goede handen.

Duidelijke uitleg, geen geschreeuw (Gordon Ramsey) of onnodig veel poeha (Robert Kranenborg en  zijn immer charmante dochter).
Deze man weet waar hij het over heeft en deelt graag met je. Read more »

Sneeuwwitje en de citroenschil

Jaimy en Nigella

De Jaimy’s en Nigella’s zeggen het zo vaak tegen ons. Soms doen we het braaf. Heel vaak eigenlijk niet. Lui. Dat zijn we. Want naast het feit dat het lekkerder is, is het eigenlijk ook heel veel beter voor je. En de mensen aan wie je je gerechten voor schotelt.

Citroenschil. Read more »