Sneeuwwitje en de citroenschil


Jaimy en Nigella

De Jaimy’s en Nigella’s zeggen het zo vaak tegen ons. Soms doen we het braaf. Heel vaak eigenlijk niet. Lui. Dat zijn we. Want naast het feit dat het lekkerder is, is het eigenlijk ook heel veel beter voor je. En de mensen aan wie je je gerechten voor schotelt.

Citroenschil. Een ideaal product om makkelijk en effectief al je zoete en hartig gerechten te verfrissen en op te peppen. Sauzen, salades, groenten, het is een eindeloze lijst. (Tip: Kijk eens op Foodpairing wat je er allemaal mee kunt!)

IMG_2611

Keuringsdienst van Waarde

Citroenschil (ook sinaasappel, limoen en aanverwanten) wordt door de voedingsindustrie behandelt. Punt. De helden van de ‘Keuringsdienst van Waarde’ hebben al vaker de misstanden van ons eten aan de kaak gesteld, maar deze uitzending moet je eigenlijk even kijken. Een eye-opener voor iedereen die ook maar een beetje met eten bezig is. En wie is dat nou eigenlijk niet?

Chemisch

Volgens deze programma makers wordt er gewaxt met een chemisch product dat in zijn onverdunde vorm irriterend is voor huid, ogen en keel. Gevaarlijk kan zijn bij inname en misselijkheid, diarree en overgeven kan veroorzaken. Bon.
Deze schellak is een wasachtige hars die ontstaat als afscheidingsproduct van gomlakluizen uit India. Deze worden ook gebruikt om rode verfstof mee te maken. Bon.

Maar waarom?

En waarom eigenlijk? Twee redenen: De schil gaat ervan glansen (en dus kopen wij ze sneller, kleine eksters die we zijn) en de citroenen zijn beter beschermd tijdens transport. Vrij duidelijk. Wat even vergeten wordt, is dat door dit waxlaagje deze gele rakkers niet kunnen ‘ademen’ en er minder aroma vrijkomt. En dat is natuurlijk waarvoor je in eerste instantie aan de slag ging met je rasp. (Microplane verkoopt trouwens een hele fijne).

Bio

389131_584711854885819_2091003404_n

Dat je deze toxische hars niet in je eten en helemaal niet in je lijf wil hebben is vrij duidelijk. Dus wat kun je doen? De beste oplossing (zoals Jaimy en Nigella je al hardnekkig probeerden duidelijk te maken) is bio-citroenen te kopen. Blijf je vasthouden aan je ‘gewone’ citrusfruit dan moet je een h
En NIET stiekem de afwasborstel gebruiken!alf uur weken in een mengsel van azijn en water en daarna al je frustratie botvieren met een groentenborsteltje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *